Verzuimgesprekken voeren lastig? Ja, natuurlijk. Het is niet iets waar je elke dag naar uitkijkt. Als leidinggevende baal je van uitval van personeel in je planning, en bijkomstig moet je je antennes in het gesprek goed afstellen. Dat vergt volledige aandacht.
De aanleiding voor de ontwikkeling van deze training was een vraag van Hogeschool Utrecht. Daar wilden ze het verzuim naar beneden brengen en had de afdeling HR Development al vroeg in de gaten dat de aandacht voor mensen in het verzuim (of die dreigden te verzuimen) voor verbetering vatbaar was. Ze zieden: Stel je voor, Hendrik zit met ziekteverlof thuis en zijn leidinggevende besluit om hem te bellen, maar schuift het steeds voor zich uit. Om 5 voor zes denkt de manager, dat kan nog net even. Het gevolg: een gehaast gesprek (veel te 'resultaatgericht'), terwijl Hendrik in een heel andere energie zit en zich niet gehoord, laat staan erkend voelt. De consequentie daarvan laat zich makkelijk raden.
In deze training gaan we niet specifiek op dit voorbeeld in, maar staat juist die balans centraal. Het evenwicht vinden tussen enerzijds resultaatgericht (de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk) en anderzijds relatiegericht (wat is goed voor de medewerker in kwestie?), dat is de grote kunst. En dat ga je leren, aan de hand van herkenbare casussen als burn-out, depressie, fibromyalgie, de kantjes eraf lopen, en andere.