Een goed verzuimgesprek voeren lastig?
De kunst van het voeren van verzuimgesprekken
16 maart 2023 
1 min. leestijd

De kunst van het voeren van verzuimgesprekken

Het voeren van verzuimgesprekken is een belangrijke vaardigheid voor leidinggevenden en HR-professionals. Het doel van het gesprek is om de werknemer te ondersteunen en ervoor te zorgen dat hij of zij snel weer aan het werk kan. Om een meester te worden in het voeren van verzuimgesprekken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

  1. Ken de wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving met betrekking tot verzuim. Dit omvat zaken zoals de Wet verbetering Poortwachter, de Arbowet en de privacywetgeving (AVG).
  2. Ontwikkel communicatievaardigheden: Goede communicatievaardigheden zijn essentieel voor het voeren van verzuimgesprekken. Zorg ervoor dat je in staat bent om op een empathische en effectieve manier te communiceren met werknemers die verzuimen. Leer de balans te vinden tussen taakgericht en relatiegericht.
  3. Leer de verschillende soorten verzuimgesprekken: Er zijn verschillende soorten verzuimgesprekken, zoals het verzuimgesprek bij eerste ziekmelding, het frequent verzuimgesprek en het re-integratiegesprek. Leer de verschillen tussen deze gesprekken en weet wat er van je wordt verwacht.
  4. Stel de juiste vragen: Zorg ervoor dat je de juiste vragen stelt tijdens het verzuimgesprek. Dit kan helpen om de oorzaak van het verzuim te achterhalen en om te bepalen welke stappen er moeten worden genomen om de werknemer te ondersteunen.
  5. Maak duidelijke afspraken: Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt tijdens het verzuimgesprek. Dit kan helpen om verwachtingen te stellen en om ervoor te zorgen dat er een duidelijk plan is voor het terugkeren naar werk.
  6. Wees proactief: Voorkomen is beter dan genezen. Neem preventieve maatregelen zoals het creëren van een gezonde werkomgeving, het bieden van voldoende ondersteuning en het aanbieden van trainingen en workshops voor werknemers om hen te helpen gezond te blijven.
  7. Investeer in goede trainingen: Verzuimgesprekken zijn vaak niet de meest favoriete onderdelen in het takenpakket van een leidinggevende. Met onze online training 'Meester in het verzuimgesprek' leren leidinggevenden de balans te vinden tussen taak- en mensgericht, op een leuke, interactieve manier. In de Video eLearning maak je verschillende situaties mee, kies je zelf hoe je zou reageren en krijg je daar direct feedbacks op.

Door deze stappen te volgen, de online training te volgen en ervaring op te doen in het voeren van verzuimgesprekken, verbeter je je vaardigheden en word je binnen no-time een meester in het voeren van verzuimgesprekken. Wil je snel weten wat je kunt doen in welke situatie? Check de training Meester in het Verzuimgesprek. Een gratis versie staat hier voor je klaar.

Reactie plaatsen