Waarom leidinggevenden niet altijd zo goed zijn in verzuimgesprekken.
Waarom leidinggevenden niet allemaal even goed zijn in verzuimgesprekken.
20 maart 2023 
1 min. leestijd

Waarom leidinggevenden niet allemaal even goed zijn in verzuimgesprekken.

Verzuimgesprekken zijn niet het meest favoriete onderdeel van de gemiddelde leidinggevende. En tja, wat je niet zo leuk vindt, doe je vaak ook wat minder goed. Er zijn verschillende redenen waarom leidinggevenden niet allemaal even goed zijn in het voeren van verzuimgesprekken. In deze blog bespreken we de meest voorkomende.

  1. Gebrek aan training. Je raadt het al, leidinggevenden krijgen niet altijd voldoende training en ondersteuning bij het leren voeren van verzuimgesprekken. Hierdoor kunnen ze onzeker zijn over hoe ze het gesprek moeten aanpakken en wat ze wel en niet kunnen bespreken.
  2. Emotionele belasting. Het voeren van verzuimgesprekken kan emotioneel belastend zijn voor leidinggevenden. Ze moeten mogelijk persoonlijke informatie bespreken met de werknemer, wat een gevoel van ongemak kan veroorzaken. Sommige leidinggevenden vermijden zelfs verzuimgesprekken, omdat ze het moeilijk vinden om slecht nieuws te brengen of omdat ze bang zijn dat de werknemer boos of defensief zal reageren.
  3. Tijdgebrek. Leidinggevenden hebben vaak een volle agenda en vinden het moeilijk om tijd vrij te maken voor verzuimgesprekken die niet direct bijdragen aan de productiviteit van de afdeling. Hierdoor kan het gesprek snel afgeraffeld worden of zelfs helemaal niet plaatsvinden.
  4. Gebrek aan vertrouwen. Sommige leidinggevenden hebben geen of te weinig vertrouwen in hun eigen skills om de juiste vragen te stellen of om de medewerker op een respectvolle manier te benaderen.
  5. Angst voor conflict. Bang zijn voor een conflict of discussie met de werknemer tijdens het verzuimgesprek, angst voor confrontatie of kritiek. Sommige leidinggevenden zijn ‘te lief’, ze willen - helemaal in geval van ziekte - voorkomen dat de medewerker zich aangevallen voelt.
  6. Geen prioriteit. In sommige organisaties worden verzuimgesprekken niet gezien als een prioriteit. Dit kan leiden tot een gebrek aan ondersteuning, training en begeleiding voor leidinggevenden, waardoor ze onvoorbereid zijn en niet weten wat ze moeten doen of zeggen tijdens het gesprek.

Het is belangrijk dat leidinggevenden getraind worden in het voeren van verzuimgesprekken en dat ze de nodige ondersteuning krijgen om deze gesprekken succesvol te kunnen voeren. Hierbij is het van belang dat de leidinggevende leert de balans te vinden tussen relatiegericht en resultaatgericht, enerzijds aandacht voor de mens en anderzijds aandacht voor de doelen van de organisatie. In de training ‘Meester in het Verzuimgesprek’ gaan we in op deze balans en leer je via interactieve oefenscenario’s hoe je een verzuimgesprek voert. Geheel in de eigen tijd en tempo van de leidinggevende.

Door het vertrouwen een open en respectvolle communicatie te kunnen voeren, te weten waar je op kunt letten, wat je wel en niet mag vragen, wordt de drempel om verzuimgesprekken te voeren verlaagd en kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen.

Reactie plaatsen