Verzuimgesprekken online oefenen
Zo oefenen wij verzuimgesprekken.
01 maart 2024 
2 min. leestijd

Zo oefenen wij verzuimgesprekken.

Een verzuimgesprek. Niet iets waar de meeste leidinggevenden warm voor lopen. Uit het zicht is al snel ‘uit de aandacht’. Echter, (langdurig) verzuim is kostbaar. Afhankelijk van wie het risico draagt, kan dat fors in de papieren lopen. Maar er is meer. Minder mensen aan het werk betekent een toename van de werkdruk bij de rest van het personeel. Extra pijnlijk in een krappe arbeidsmarkt.

Het is ook niet eenvoudig; verzuimgesprekken voeren is best lastig. Het goede nieuws: je kunt het leren, via je werkgever. En dat blijkt eenvoudiger te organiseren dan dat je zou denken.

‘Vroeger’ had je een trainingsbureau nodig. Je weet wel: zaaltje, trainer, koffie/thee, inleidende theorie… en dan oefenen met een trainingsacteur en een vast stramien van opening, conflict en afronding. 

Zuchtende leidinggevenden die de vloer op moeten. Ik voel met ze mee. Zelf heb ik ooit theaterlessen gevolgd en een aantal jaren op het podium gestaan. Maar heel eerlijk… Om nou met collega’s een rollenspel te gaan spelen, frontaal tegenover een doorgewinterde acteur die - hoe goed je het ook doet - altijd de onverbloemde emotie opzoekt? Ik weet het niet.

Nog los van de bereidwilligheid van deelnemers om écht serieus in te leven en mee te doen, en dus iets te leren, zijn de kosten van live trainingen hoog en zitten medewerkers krap in de tijd, is de werkdruk hoog en zijn medewerkers lastig in te roosteren... Wat een toestand.

Online alternatief voor het oefenen van verzuimgesprekken

Gelukkig is er een alternatief. Sinds Corona leven we in een nieuwe, hybride tijd. En dus moet ook het oefenen van verzuimgesprekken anders kunnen. PostNL doet dat aan de hand van interactieve videotrainingen. Laagdrempelig, leuk en leerzaam. Ze bevatten zes oefenscenario’s: gesprekken waarin de deelnemer de rol van leidinggevende speelt. Veilig online, zonder de angst of schaamte om voor je collega’s op je plaat te gaan. 

Je start de video - gewoon op je eigen device, wanneer jij wil - en je wordt welkom geheten door een trainer die de training kort uitlegt. Al snel ga je de inhoud in en kies je een van de zes oefenscenario’s, bijvoorbeeld de ‘joviale medewerker die geen moeite heeft met een conflict’ of ‘de jonge vrouw die tegen een burn-out zit’. De casus én het karakter worden geïntroduceerd als ware het een documentaire op NPO3. En dan… dan zie je de leidinggevende die gebeld wordt. De medewerker meldt zich ziek. 

‘Hoe reageer je?’, hoor je de trainer zeggen. Meteen ben je bij de les en kies je een van de antwoordopties op het scherm en de film speelt direct je antwoord uit, de trainer geeft feedback en je ervaart eventuele gevolgen van een fout antwoord. Zo gaat de training verder en leer je gaandeweg de juiste benadering. Doel: je vaardigheden aanscherpen en de balans leren te vinden tussen relatiegericht en taakgericht (aandacht voor de medewerker, resp. de medewerker zo snel mogelijk terug aan het werk krijgen).

Niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk. En het mooie? Wil je de training later nog eens doen, dan doe je de video nog eens. 24/7 is deze beschikbaar, net als een gewone e-Learning, maar dan een stuk levendiger en persoonlijker. 

Wil jij je leidinggevenden ook goede verzuimgesprekken leren voeren, zonder dat zij daar veel tijd mee kwijt zijn, zonder dat het jouw organisatie heel veel geld kost? Kijk eens naar de training Meester in het Verzuimgesprek. Regel vandaag nog zelf je gratis proefversie!


Reactie plaatsen