Effectieve verzuimgesprekken bij PostNL dankzij een interactieve videotraining voor leidinggevenden
Effectieve verzuimgesprekken bij PostNL dankzij een interactieve videotraining voor leidinggevenden
23 maart 2023 
1 min. leestijd

Effectieve verzuimgesprekken bij PostNL dankzij een interactieve videotraining voor leidinggevenden

Net als bij vrijwel alle ondernemingen met personeel is het voeren van verzuimgesprekken een belangrijk onderdeel van het takenpakket van leidinggevenden bij PostNL. Het is belangrijk dat deze gesprekken op de juiste manier worden gevoerd om het verzuim van medewerkers op kantoor en in de distributie- en sorteercentra te verminderen en daarnaast een goede werksfeer te behouden. Studio Interactive biedt hiervoor een generieke interactieve videotraining aan, die leidinggevenden helpt om effectieve verzuimgesprekken te voeren.

De videotraining die nu bij PostNL in gebruik is, is echter speciaal ontworpen voor leidinggevenden bij PostNL. De online training bestaat uit verschillende oefenscenario’s. Tijdens de training - die zij zelf online kunnen doen - krijgen leidinggevenden inzicht in het verzuimproces en leren zij hoe zij een verzuimgesprek kunnen voorbereiden, voeren en afronden. De modules zijn interactief en bieden leidinggevenden de mogelijkheid om hun vaardigheden te oefenen in realistische scenario's.


Makkelijker kan haast niet!
'Onze leidinggevenden zijn hartstikke druk. Dus we moeten dit zo praktisch en toegankelijk mogelijk maken. Deze video, of een specifiek gesprek, kun je terugkijken voor je een gesprek met je medewerker ingaat. Dat kost maar 10 minuten. Makkelijker kan haast niet.’

Een belangrijk onderdeel van de videotraining is het oefenen van gesprekstechnieken. Hierbij leren leidinggevenden hoe zij actief kunnen luisteren, empathie kunnen tonen en het beste kunnen reageren op de zieke medewerker. Ook leren zij hoe zij kunnen omgaan met weerstand en hoe zij een constructief gesprek kunnen voeren, waarin afspraken worden gemaakt over de terugkeer van de medewerker naar het werk. In de training komen zowel de eerste-dag-ziekmelding als het begeleiding van langdurig zieken met een psychosociale component aan de orde.

De belangrijkste component - en rode draad - is het leren vinden van de balans tussen resultaat- en relatiegericht. De medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen enerzijds en de relatie onderling goed houden anderzijds. 

De interactieve videotraining van Studio Interactive is een waardevolle tool voor leidinggevenden bij PostNL. Het biedt hen de mogelijkheid om op een interactieve manier, in eigen tijd en op eigen tempo, hun vaardigheden te oefenen en kennis over het verzuimproces te vergroten. Hierdoor kunnen zij op een effectieve manier verzuimgesprekken voeren en bijdragen aan een gezonde werksfeer en een laag verzuimpercentage.

Ook voor jouw organisatie?

Wil je weten of de training ook voor jouw leidinggevenden geschikt is? Regel hier je gratis proefversie!

Reactie plaatsen