Besparen op verzuimkosten.
Zou jij 7,5k investeren om 100k te verdienen?
20 oktober 2022 
1 min. leestijd

Zou jij 7,5k investeren om 100k te verdienen?

Verzuim kost geld. Zieke medewerkers zie je het liefst zo snel mogelijk weer op het werk. Een extra kostenpost wil je vermijden. Maar hoe doe je dat, tegen een minimale investering in tijd en geld? In dit artikel lees je over een investering die zich meer dan 15x kan terugverdienen.

Neem eerst deze drie basisregels in gedachten als het over verzuim en bijbehorende kosten gaat:

  1. De leidinggevende heeft een cruciale rol.
  2. 9 op de 10 leidinggevenden heeft meer aandacht voor de dagelijkse routine (productie) dan voor zieke medewerkers.
  3. Een goed gesprek doet wonderen. 

Zieke medewerkers die oprechte aandacht krijgen, keren sneller terug. Maar pas op, medewerkers die tevéél aandacht krijgen, zonder dat de focus op terugkeer ligt, blijven te lang thuis; de kosten voor de organisatie lopen dan onnodig op.

Leidinggevenden die in hun verzuimgesprekken vaardig balanceren tussen aandacht voor de mens enerzijds en de spoedige terugkeer anderzijds, doen het goed. Makkelijk gezegd, maar hoe leer je ze dat? Tegen marginale investering in tijd en geld? 

Eenvoudig: door ze in hun eigen beschikbare minuten (ja, niet langer) zelfstandig te laten trainen met interactieve filmscènes waarin zij de rol van leidinggevende spelen. Door in een simulatie keuzes te maken worden ze geconfronteerd met de effecten van hun gedrag in een gesprek en krijgen ze direct feedbacks. Zo scherpen ze hun gespreksvaardigheid aan en leren ze de balans tussen relatie- en resultaatgericht. 

Hoe regel je dit? Met de online trainingstool ‘Word een meester in het verzuimgesprek'; speciaal voor dit doel ontwikkeld door Hogeschool Utrecht, Zilveren Kruis en Studio Interactive. Omdat de tooling bedrijven slechts 7.250 euro kost (onbeperkt aantal deelnemers) en één ziek personeelslid hen al snel 100.000 euro kost, is dit een interessante tool waar organisaties steeds meer gebruik van gaan maken.

Wat zeggen anderen?

‘Onze leidinggevenden zijn hartstikke druk. Dus we moeten dit zo praktisch en toegankelijk mogelijk maken. Deze video, of een specifiek gesprek, kun je terugkijken voordat je een gesprek met je medewerker ingaat. Dat kost maar 10 minuten. Makkelijker kan haast niet.' (Tineke Haak - PostNL)

Toen ik voor het eerst de interactieve videotraining zag was ik blij verrast, dit had ik eerder moeten zien! De training is zowel leuk als leerzaam'.  (Ingrid Benda - De Haagse Hogeschool)

‘Het volgen van fysieke trainingen wordt door veel medewerkers als belastend ervaren en kost veel tijd (en geld). Deze interactieve online videotraining is een mooie oplossing.' (Mirjam Oosterbroek - Zilveren Kruis).

Meer weten? https://onlineverzuimtrainingen.nl/meester-in-het-verzuimgesprek/Reactie plaatsen