Hybride Werken
Hybride Werken... Functioneel lanterfanten en werken vanuit het nautisch kantoor.
10 oktober 2021 
3 min. leestijd

Hybride Werken... Functioneel lanterfanten en werken vanuit het nautisch kantoor.

Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit waar of wanneer ik werk. Los van productieperiodes - met strakke schema’s, gebonden aan locaties en draaiboeken - kan ik zelf bepalen hoe en waaraan ik m’n tijd besteed. En waar ik dat doe.

Of ik nou thuis in Den Bosch, op kantoor in Zeist of op locatie ben, bij Studio Interactive en OnlineVerzuimtrainingen hebben we het zo ingericht dat vrijwel alle informatie online toegankelijk is. Locatie kan ik laten afhangen van de aard van het werk. Twee vaste dagen in de week zit ik ‘op kantoor’ in Zeist, waar we een werkplek hebben binnen de Innovatiehub van de KNVB. Prachtig gelegen in de Zeister bossen, ideaal voor meetings, maar ook voor boswandelingen! Al bellend met bluetooth-oortje tussen hoge vliegdennen en eikenbomen; een stuk beter dan vanachter een bureau, toch? 

Drijvend kantoor

‘Werken op de juiste energie’ zit in ons studio-DNA. Dat klinkt wat vaag, maar het betekent zoiets als doen wat op dat moment het beste werkt. Ondanks dat ik redelijk bevlogen ben, kent niet elke dag dezelfde energie. Soms staat m’n hoofd niet naar bepaalde dingen... 

Heb ik geen zin in administratie, dan doe ik dat op dat moment niet. Geen zin om te bellen, dan wacht ik op een beter moment (tenzij afspraak, deadline, uiteraard). Geen inspiratie voor een goed scenario? Vul maar in. Je kunt je gek laten maken door de klok, maar kunt ook denken: het is misschien even het moment niet (het klassieke verhaal van Chronos versus Kairos). Surfen op de golven van het juiste moment. Binnen de studio leidt dat nooit tot frictie. Thuis wel eens (daarover straks meer).  

Basaal gezegd is hybride werken arbeid verrichten zowel op kantoor, thuis als een externe locatie. En ik vind dat heerlijk. Als ik veel wil bellen, mail moet beantwoorden of leesvoer heb, en de zon schijnt volop? Dan doe ik dat buiten: in de tuin, op een terras in de stad, of op het water. 

Achter het huis heb ik een zeilbootje liggen, een 480. Een oud ding, stelt niks voor, maar toch. Vanuit de achtertuin vaar ik onder een paar bruggetjes door, zo het meer op. De schittering van het water dat me tegemoet komt... man, dat geeft zo’n goed gevoel! En alles heb ik bij de hand: contacten, Linkedin, e-mail, agenda, whatsapp, CRM, project- en bankadministratie en 32 GB aan bedrijfsdata. De 480 staat inmiddels bekend als mijn nautisch kantoor. Van hieruit handel ik mijn zaken af - werk of privé - en geniet ik zo nu en dan van even niks doen. 

Voor veel leidinggevenden en bedrijfseigenaren is het onverteerbaar dat je in ‘hun tijd’ privédingen doet, of sterker: even zit te niksen. Toegegeven, het is ook moeilijk te begrijpen dat je met iets anders of 'niks doen' (tijdens werktijd) bijzonder productief kunt zijn. In fabrieken of daar waar fysieke aanwezigheid vereist is snap ik het, maar in kantoren... de arena van de kenniswerker? En al helemaal in creatieve beroepen, waar je afhankelijk bent van een juiste inval en waar ideeën zich niet laten beperken tot 9 to 5, maar juist beginnen te stromen in de ont-spanning.

Mijn compagnon en ik stimuleren elkaar regelmatig om de luwte op te zoeken, vooral als we even vastzitten. Ik stuur hem dan de berg op (Joost zit regelmatig in Duitsland aan de Moezel of in Frankrijk aan de Mont-Blanc... En je voelt hem al aankomen: geen vakantie, aan het werk, ten dienste van de studio). Hem hoor ik zeggen: ‘Joh, ga een uurtje het water op, even niks doen’. Of: ‘Kijk een film op Netflix’. Functioneel lanterfanten, noemen wij het. Goed voor creativiteit én gezondheid.

Moet jij niet aan het werk?

De makke van thuiswerken is dat je niet altijd alleen bent. Dat leidt weleens tot wrijving. Als ik thuis relaxed in mijn hangstoel zit, de mountainbike pak of in de boot stap, dan lijkt dat niet op werk. En toegegeven: met mijn All Stars, korte broek, zonnebril en frisdrank onder de arm zou je niet zeggen dat ik het vuur in de sloffen heb. En dus werd mij aan het begin van de lockdown gevraagd of ik niet aan het werk moest.

Op dit punt heb ik veel geleerd van Laura den Dulk, professor aan Erasmus Universiteit Rotterdam en betrokken bij de ontwikkeling van de e-Learning over Hybride Werken en psychosociale arbeidsbelasting. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen van zichzelf verschillende voorkeursstijlen hebben in hoe, waar en wanneer ze hun werk goed doen. Waar de een graag werk en privé van elkaar scheidt, geeft de ander de voorkeur aan alles door elkaar, en zijn er mengvormen.'Thuis hoef ik niet zo nodig kantoortje te spelen'.


Aha! Meteen zag ik waar het op het werk goed en thuis fout ging. Ik hou ervan om privé en werk door elkaar te laten lopen. Ik vind dat praktisch en voor mij, als mede-eigenaar in het bedrijf, dient ‘t allemaal hetzelfde doel. Daar komt bij dat ik thuis niet zo nodig kantoortje hoef te spelen. Voor mijn vrouw ligt dat anders, zij kent dagen met aaneengesloten (online) meetings waarbij directe concentratie en een vaste werkplek vereist is. Voor haar is het prettig om zich van privé af te sluiten. Werktijd is dan pure werktijd. Wat Corona heeft gebracht? Elkaars stijlen kennen, daarover in gesprek kunnen gaan (thuis en op het werk) en gezamenlijk afstemmen is goed voor de productiviteit en voorkomt een hoop gedoe.


Rick Wijsman
Door

Rick Wijsman

op 11 Oct 2021

Robert, Dit is wat je noemt hybride werken in optima forma! Om jaloers op te worden.

Robert Buisman
Door

Robert Buisman

op 12 Oct 2021

Dat was precies de bedoeling, Rick ;-)

Reactie plaatsen