Effectief omgaan met werkdruk: tips en strategieën om verzuim te voorkomen
17 maart 2023 
1 min. leestijd

Effectief omgaan met werkdruk: tips en strategieën om verzuim te voorkomen

Werkdruk en stress komen veel voor op de werkvloer. Eén op de zes werknemers heeft last van burn-outverschijnselen (TNO). Een te hoge werkdruk kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen bij werknemers, wat kan leiden tot verzuim en uiteindelijk tot kosten voor zowel werknemers als werkgevers. Het Job Demands and Resources (JDR) Model, ontwikkeld door Schaufeli en Bakker, is een raamwerk dat kan helpen bij het begrijpen en aanpakken van werkdruk, stress en ziekteverzuim.

Het JDR Model gaat uit van twee hoofdcomponenten: job demands (werkeisen) en job resources (energie- en hulpbronnen). Job demands zijn alle aspecten van het werk die energie, tijd en moeite vragen. Dit kan variëren van veel in korte tijd moeten doen tot werktijden en conflicten met collega's. Job resources zijn daarentegen alle aspecten van het werk die werknemers helpen om goed met de werklast om te gaan, hun doelen te bereiken en persoonlijk te kunnen groeien. 

Volgens het JDR Model is er een optimale balans tussen werkeisen en energie- en hulpbronnen nodig om stress te voorkomen en de motivatie en betrokkenheid van werknemers te bevorderen. Wanneer werknemers voldoende energie- en hulpbronnen hebben om aan werkeisen te voldoen, kan dit leiden tot een positieve werkervaring en persoonlijke groei. Wanneer werknemers echter te veel werkeisen en te weinig energie- en hulpbronnen hebben, kan dit leiden tot stress en burn-out.

Het JDR Model wordt gebruikt om werkdruk en stress te verminderen en ziekteverzuim te voorkomen. Dit kan worden bereikt door de werklast te verminderen, maar dat is in de praktijk vaak lastig te organiseren. Door medewerkers bewust te maken van hun eigen energie- en hulpbronnen, leren zij beter omgaan met de werkdruk. Die energiebronnen zijn overigens voor iedereen anders. Waar de een behoefte heeft aan meer ondersteuning van een leidinggevende of collega, heeft een ander meer aan het hebben van autonomie om het werk zelf in te plannen en uit te voeren. Dit kan werknemers helpen om beter om te gaan met de werkdruk en stress te verminderen. Ook zal het helpen om de werk-privébalans goed te houden.

In het JDR Model wordt benadrukt dat werkgevers en werknemers samen moeten werken om de balans tussen werkeisen en energie- en hulpbronnen te optimaliseren. Werkgevers kunnen zorgen voor een gezonde werkomgeving door bijvoorbeeld regelmatig gesprekken met werknemers te voeren over hun werkervaring en te luisteren naar hun feedback. Werknemers kunnen hun behoeften en verwachtingen communiceren en initiatief nemen om hun eigen persoonlijke groei te bevorderen door bijvoorbeeld opleidingen te volgen. Een goede online training is 'Werkdruk de baas' waarin je Egbert volgt die in verschillende situaties van hoge druk belandt. Jij maakt telkens keuzes wat Egbert in die situatie moet doen. Alle keuzes zijn goed, want het zijn telkens keuzes uit energie/hulpbronnen waar hij uit kan putten. Op deze manier - door herhaling in verschillende situaties - train je jezelf in het vinden en aanwenden van energie- en hulpbronnen om stress te voorkomen!

Reactie plaatsen