Wat hebben Hybride Werken en Louis van Gaal met elkaar te maken?
Wat hebben Hybride Werken en Louis van Gaal met elkaar te maken?
24 september 2021 
2 min. leestijd

Wat hebben Hybride Werken en Louis van Gaal met elkaar te maken?

Ik zit momenteel op een topsportlocatie, de KNVB Campus in Zeist. Om precies te zijn de Innovatiehub. Om nog exacter te zijn: de werkplek van Studio Interactive (vlak voor de lockdown namen wij er trots onze intrek).

Het mooie aan de campus is de omgeving. Frisse boslucht, moderne open ruimtes en het geluk om zo nu en dan Memphis, Frenkie, Martens en Miedema voorbij te zien komen. Maar er is meer dan dat…. een sfeer van willen presteren, van beter worden, alles uit jezelf en je team halen. Voor elkaar door het vuur gaan. In het hol van de Leeuw is het nooit saai. Nou ja, uitzondering: Lockdown 🙁

Vitaliteitsweek

Het is deze week Nationale Vitaliteitsweek en wordt er binnen organisaties aandacht besteed aan fitheid en gezondheid. Dit jaar staan we massaal voor een uitdaging. Niet alleen om zoveel mogelijk geld voor Spieren voor Spieren op te halen, maar vooral om mensen te mobiliseren, te activeren om weer met elkaar in beweging te komen. ‘Gewoon’ iets met elkáár te gaan doen. Na een lange, vermoeiende periode van thuiswerken, verborgen presenteïsme, je schuldig voelen als je een boodschap tussendoor doet, en sociaal isolement. Terwijl we er zo aan toe zijn. Het was vanzelfsprekend, nu kost het vreemd genoeg moeite.

Gelukkig zijn er organisaties die de Vitaliteitsweek omarmen, die programma’s draaien, gebruikmaken van de sessies op www.nationalevitaliteitsweek.nl en (nog hoofdzakelijk online) hun mensen inspireren en proberen te mobiliseren. Waar wij kunnen, proberen we een duwtje in de goede richting te geven met OnlineVerzuimtrainingen.nl, een apart label van de Studio.

Stroef en roestig

Maar jongens, jongens… Ondanks alle goede bedoelingen en initiatieven van velen. Het gaat stroef, hoor. Ik merk het over een brede linie. Als taaie klei die te lang geen water heeft gezien. Afdelingen, projectgroepen, klankbordgroepen, co-creatie- en innovatiecirkels…. ze draaien gewoon niet zo lekker als twee jaar geleden. Wat is dat toch? Omschakelen naar een nieuwe realiteit? Jezelf opnieuw uitvinden? Nieuwe skills aanleren?

Vanochtend sprak ik Inge van Vitalogisch. Ook zij deelde mijn observatie dat de onderlinge verbindingen tussen mensen minder soepel waren, wat roestig. Hierdoor lopen teams en samenwerkingsverbanden net iets minder. In voorkomende gevallen kennen medewerkers die het afgelopen jaar in een nieuwe bedrijf begonnen zijn elkaar helemaal niet. Ja, als characters in de bedrijfsfilm die MS Teams heet. Ga je daar de wedstrijd mee winnen?

Van Gaal

Degene die wél wedstrijden weet te winnen, is Louis van Gaal. Je kan vanalles van hem vinden, maar de bondscoach presteert. Hij zet in no-time zijn groep in de juiste stand. Het systeem? Visie? Totale pressie? Discipline? Natuurlijk. Allemaal elementen waarmee je de pot kunt winnen, maar één ding is de sleutel… Eén ding slechts. Iets dat heel erg ‘basic’ is en voor mij tegelijk enorm inspirerend. Iets waar leidinggevenden van kunnen leren, juist in deze hybride tijd van sociale beperking. Blijf bij me, ik vertel het je.

‘Wij moeten als team functioneren’.

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen was Van Gaal duidelijk: hij wil dat zijn groep als team gaat functioneren. Logisch, zou je denken, niks nieuws. Maar … hoe doe je dat? Hoe krijgt Van Gaal dat voor elkaar?

Met persoonlijke aandacht. Gewoon. Praten. Met zijn spelers. Luisteren. Herkennen wat ze zeggen, en erkenning en vertrouwen geven. Daarin onderscheidt de huidige bondscoach zich van velen. Zelf gaf hij openlijk toe moe te zijn geweest van de vele intensieve (mind you, niet gewoon wat small talk dus) gesprekken. Hierin ligt de sleutel van het succes van Nederland. Bij Vitalogisch kennen ze dit principe en noemen ze het Vitamine A. De Aandacht die je aan je mensen geeft is als de zon die ze laat stralen, energie geeft.

Komende zaterdag is het 25 september en versoepelt Nederland. De sluizen en keringen van de onderlinge interactie zullen krakend open gaan. Sta daar zaterdag eens bij stil. En help vanaf maandag duwen. Laat de agenda eens los, maak weer echt contact en stel die ene sleutelvraag: ‘Hoe gaat het met je?’ Luister, herken signalen, geef erkenning. Geef vertrouwen. Creëer Vitamine A, zo uit het niets. Ik wens je mooie gesprekken!

Reactie plaatsen