Zitten is het nieuwe roken
Teveel zitten, hoe zit dat eigenlijk?
01 oktober 2023 
1 min. leestijd

Teveel zitten, hoe zit dat eigenlijk?

Zitten is het nieuwe roken. Oké, die kennen we. En niet voor niets dat een prominente hersenonderzoeker als Erik Scherder de laatste tijd veel aandacht besteed aan het belang van regelmatig bewegen. Want elke 20 à 30 minuten even van je stoel opveren om wat te bewegen doet goed en voorkomt een hoop leed in de toekomst. 

In ons huidige informatietijdperk hebben velen een wat we noemen 'sedentaire levensstijl'. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je veel zit of ligt en weinig energie verbruikt, dus niet veel beweegt. En nee, slapen telt niet mee. Een voorbeeld is de hele dag zitten op school of werk. Mensen die veel zitten, worden als ‘inactief’ beschouwd en besteden minder dan 10% van hun dag aan bewegen. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen en zelfs een korter leven.

Vooral wij in de westerse wereld zitten we veel, en dat zorgt voor problemen zoals hoge bloeddruk en overgewicht, wat uiteindelijk je levensduur kan verkorten. En het gaat hier niet alleen om sporten, maar om alle bewegingen die je op een dag maakt. Te veel zitten kan niet alleen je spieren en je ademhaling verminderen, maar het kan je ook lui maken en je eetlust verhogen.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat te veel zitten kan leiden tot snellere veroudering van je cellen. En dit geldt niet alleen voor volwassenen; ook kinderen die veel zitten kunnen last krijgen van overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Dus het is belangrijk om een actief en gezond leven te leiden, al vanaf jonge leeftijd.

Maar geen zorgen, het is niet zo moeilijk om een actiever leven te leiden! Met een paar kleine aanpassingen en een beetje wilskracht kun je al een heel eind komen. Meer bewegen kan iedereen, en het maakt je zowel lichamelijk als geestelijk fitter. Hier zijn wat tips:

  • Probeer elke dag minstens twintig minuten te wandelen, naar je werk, school, of gewoon voor de lol.
  • Neem vaker de trap; goed voor je spieren, je hersenen en je ademhaling.
  • Probeer actiever te zijn in je vrije tijd, ga bijvoorbeeld niet urenlang tv zitten kijken.
  • Slaap voldoende, maar niet te veel, zo’n zeven tot tien uur per nacht is ideaal.
  • Speel met kinderen, huisdieren of doe aan sport; goed voor je lichaam, je geest, en je zelfvertrouwen.
  • Ga tuinieren en doe huishoudelijk werk. Werken in de tuin, met je handen in de aarde werkt stress verlagend en licht huishoudelijk werk houdt het lichaam actief.

Dus, wat minder zitten en wat meer bewegen! Intensief sporten is goed, maar helemaal niet noodzakelijk voor een lang en vitaal leven. Het is echt niet zo moeilijk en je zult je er een stuk beter door voelen!

Ben je werkgever of werkzaam in HR? Check dan eens onze online trainingen over Werkdruk en Vitaliteit. Een gratis proefversie zal je al goed doen! Je vindt ze hier: https://onlineverzuimtrainingen.nl/proefversie/

Reactie plaatsen