Dure live trainingen of saaie e-Learnings. Moet je wel kiezen?
15 februari 2023 
2 min. leestijd

Dure live trainingen of saaie e-Learnings. Moet je wel kiezen?

Het lijkt zo makkelijk. Een e-Learning aanbieden, bijvoorbeeld over het voeren van een goed verzuimgesprek. Al je leidinggevenden hebben binnen mum van tijd de skills om een goed gesprek te voeren. Kosten? Minimaal. Misschien zelfs zit de e-Learning in een uitgebreide Academy op een leerplatform waar je bedrijf een abonnement op heeft.

Zijn we er dan? Financieel een goede deal, maar wat gebeurt er in de praktijk? Zijn e-Learnings wel zo effectief? En wat is het alternatief?

De bedoeling van leren en ontwikkelen is dat je met de stof aan de slag gaat. Erop kauwen, je hersenen laat werken, nieuwe verbindingen legt. Oefenen, oefenen, oefenen. Het liefst in de praktijk. Vergelijk het gerust met het leren van een nieuwe taal. Dat gaat makkelijk vanuit het boekje of met een podcast, maar op het moment dat je in de situatie belandt dat je een native speaking Spanjaard moet uitleggen dat je portemonnee en telefoon gestolen zijn.... Tja, dan lijkt die besnorde politieagent ineens van een andere planeet te komen. Misschien een Catalaan? Een Bask?

Nee hoor, gewoon Spaans. Dat je de persoon niet begrijpt en niet in het gesprek komt, heeft een oorzaak. Je hebt je woordenschat, grammatica en handige zinnetjes uit een boek, en nooit verwerkt in het taalgebied in je hersenen. Learning & Development experts weten dat leren het beste gaat door in de context de interactie aan te gaan. In normale mensentaal heet dat 'Oefenen, oefenen, oefenen'. In de meeste e-Learnings ontbreekt het aan de interactie, de levendigheid en onvoorspelbaarheid van de 'normale situatie'.

Aan de andere kant van het spectrum van trainingsaanbod vinden we de live, persoonlijke trainingen. Face2face, zoals het vroeger ging, vóór online en ver voor Corona. Die zijn veruit de beste! Hier kon je oefenen in de praktijk totdat je je een ware expert waande. Helaas voor nu, is er in de krappe arbeidsmarkt met hoge werkdruk geen tijd meer voor.

Bovendien: onbetaalbaar. Stel je hebt een bedrijf met 500 leidinggevenden. Ga je ze allemaal trainen in een zaaltje met een live trainer en reken je met een prijs van 300 euro p.p. (onderkant van de markt!) dan zit je op anderhalve ton. Dat is niet te doen. 'We hebben andere prioriteiten', hoor je je financieel directeur al zeggen.

Wat we willen is de doeltreffendheid van de persoonlijke training enerzijds en het hoge bereik en de lage kosten van de online variant anderzijds. Wat daarvoor nodig is, is in ieder geval een manier die de praktijk zoveel mogelijk benadert. Een simulatie van de oefening die je met een trainingsacteur zou doen. Maar dan wel online en niet via Zoom of Teams, want dan heb je alsnog een trainer, een acteur en een decor (scène) nodig.

Er is nog iets dat een rol speelt en wat door financiële mensen vaak over het hoofd gezien wordt (tot grote teleurstelling van HR). Gebruikers van e-Learnings vinden het vaak saai en zijn daardoor mentaal afgeleid. Het 'uitleg-plaatje-vraagje'-principe creëert geen verbondenheid, trekt je niet in de materie, maakt je geen deelgenoot van het verhaal, maar blijft als een platte pannenkoek voor je liggen. Klaar om gegeten en vergeten te worden.

Hoe zou het zijn als we de persoonlijke, face2face variant zouden ombuigen naar een online variant. Waarmee een onbeperkt aantal leidinggevenden en medewerkers kan worden bereikt. Een online training die makkelijk beschikbaar te stellen is en qua kosten ver onder die van de fysieke trainingen blijft. We hebben het over online interactieve beeldverhalen waarbij je een actieve deelnemer wordt, in plaats van een passieve kijker te blijven. Waarbij je als het ware in de situatie gezogen wordt en waar je direct feedbacks ontvangt op jouw gedrag.

Wil je zelf zien hoe dit eruit ziet? Kijk dan op OnlineVerzuimtrainingen.nl en regel vandaag nog je gratis proefversie.


Reactie plaatsen