5 belangrijke aandachtspunten voor leidinggevenden bij de Wet Verbetering Poortwachter
5 belangrijke aandachtspunten voor leidinggevenden bij de Wet Verbetering Poortwachter
30 maart 2023 
1 min. leestijd

5 belangrijke aandachtspunten voor leidinggevenden bij de Wet Verbetering Poortwachter

Leidinggevende en Poortwachter. Niet de meest geliefde combinatie. Over het algemeen wordt de Wet Verbetering Poortwachter gezien als een noodzakelijk kwaad. Terwijl je het ook een noodzakelijk ‘goed’ zou kunnen zien. In dit artikel vijf tips voor leidinggevenden. Maar eerst, wat houdt ‘Poortwachter’ ook alweer in?

De Wet Verbetering Poortwachter is een wet die werkgevers en werknemers verplicht om samen te werken om de re-integratie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer te bevorderen. Als leidinggevende is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wet en te weten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je organisatie zich aan de wet houdt. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

1. Zorg voor een duidelijk verzuimbeleid. Een duidelijk en effectief verzuimbeleid is essentieel om ervoor te zorgen dat zieke werknemers tijdig worden gemeld en de re-integratie op de juiste manier verloopt. Zorg ervoor dat er een helder protocol is voor het melden van verzuim en dat werknemers op de hoogte zijn van de procedures.

2. Voer regelmatig verzuimgesprekken. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met zieke werknemers om te bespreken hoe het met hen gaat en hoe hun re-integratie verloopt. Neem tijdig actie als er vertragingen of problemen zijn.

3. Werk samen met de arbodienst. Een goede samenwerking met de arbodienst is essentieel voor een succesvolle re-integratie. Zorg ervoor dat er regelmatig overleg is met de arbodienst en dat er duidelijke afspraken zijn over de taken en verantwoordelijkheden van beide partijen.

4. Maak een re-integratieplan. Een re-integratieplan is verplicht en moet zo snel mogelijk na de ziekmelding worden opgesteld. Het plan moet aangeven welke stappen er genomen worden om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en wie verantwoordelijk is voor welke taken.

5. Houd de termijnen in de gaten. Er zijn verschillende termijnen waar je als leidinggevende op moet letten bij de Wet Verbetering Poortwachter, zoals de termijn voor het opstellen van het re-integratieplan en de termijn voor de WIA-aanvraag. Zorg ervoor dat je deze termijnen in de gaten houdt en dat je op tijd actie onderneemt.

Door op deze zaken te letten als leidinggevende, kun je ervoor zorgen dat jouw organisatie zich aan de Wet Verbetering Poortwachter houdt en dat de re-integratie van zieke werknemers op een succesvolle manier verloopt.

Reactie plaatsen