De Zomervakantie Impasse: Totale ontspanning of eeuwige verbondenheid met het werk?
De Zomervakantie Impasse: Totale ontspanning of eeuwige verbondenheid met het werk?
27 juni 2023 
1 min. leestijd

De Zomervakantie Impasse: Totale ontspanning of eeuwige verbondenheid met het werk?

In het bedrijfsleven wordt vandaag de dag een constante strijd gevoerd tussen rust en de niet aflatende drang om productief en betrokken te blijven. Dit debat verhevigt naarmate de zomervakantie nadert en de kwestie van volledige ontkoppeling van het werk versus het dagelijks checken van e-mails prominent naar voren komt.

Volledige mental break

Aan de ene kant bevinden zich degenen die pleiten voor een volledige 'mental break'. Zij stellen dat het essentieel is om je hersenen en gedachten volledig tot rust te laten komen, een praktijk die een positieve impact heeft op de algehele mentale gezondheid. Deze zienswijze wordt ondersteund door gezondheidsexperts en zorgverzekeraars die het belang benadrukken van een totale onderbreking van het werk.

Recent wetenschappelijk onderzoek voegt een nieuwe dimensie toe aan dit standpunt. Studies suggereren dat het nemen van meerdere korte vakanties gedurende het jaar, in plaats van één lange vakantie, effectiever kan zijn voor het mentale herstel. Deze korte vakanties, idealiter helemaal 'off-grid', maken het mogelijk om regelmatig de batterij op te laden en de geest fris te houden. Bovendien is gebleken dat het ondernemen van activiteiten, het opdoen van nieuwe ervaringen, fysieke inspanning en het ontdekken van nieuwe dingen bijdragen aan de rust en het mentale herstel, waardoor de belastbaarheid toeneemt.

Mail bijhouden

Daarentegen zijn er mensen die liever een bepaalde mate van verbondenheid met hun werk behouden, zelfs tijdens de vakantie. Zij vrezen de post-vakantie 'e-mailberg' en de bijbehorende stress. Zij zijn van mening dat een dagelijkse check-in met werk hun helpt op de hoogte te blijven en de stress van een overweldigende terugkeer te verminderen.

Belangrijk voor de zaak?

Het is interessant om te onderzoeken waarom mensen deze verschillende keuzes maken. Is het een manier om collega's te imponeren met hun toewijding aan het werk? Of is het een ego-kwestie, waarbij ze hun belangrijkheid voor het bedrijf willen benadrukken? Misschien is het zelfs een diepgeworteld geloof dat constant hard werken de norm is, zelfs tijdens de vakantie?

Ongeacht de redenen, één ding is zeker: de mentale gezondheid van werknemers moet centraal staan. Medewerkers moeten niet worden beoordeeld op hoe vaak ze hun e-mails controleren tijdens hun vakantie, maar op de kwaliteit van hun werk als ze aanwezig zijn.

Wat jou past

Dus deze zomer, ongeacht of je volledig loskoppelt van je werk of ervoor kiest om enigszins verbonden te blijven, herinner jezelf eraan dat het belangrijkste is om te doen wat het beste is voor jou en je mentale gezondheid. Of je nu geniet van een korte pauze met een boek op het strand, een wandeling door een nieuw ontdekte stad maakt, of een paar e-mails tussen twee duiken in het zwembad doorneemt, zorg ervoor dat je de keuze maakt die je verfrist en energiek houdt.

Reactie plaatsen