Preventief Medisch Onderzoek: gezondheidschecks en kostenbesparing
Preventief Medisch Onderzoek: gezondheidschecks en kostenbesparing
17 april 2023 
1 min. leestijd

Preventief Medisch Onderzoek: gezondheidschecks en kostenbesparing

Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een binnen veel organisaties een bekend terugkerend verschijnsel, een gezondheidscheck die wordt uitgevoerd om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren en te behouden. Wat is het precies? Een eenvoudige uitleg en een tipje van de sluier.

Het PMO wordt uitgevoerd door een bedrijfsarts en kan bestaan uit verschillende medische tests en vragenlijsten over de fysieke en mentale gezondheid van werknemers.

Het doel van een PMO is om gezondheidsrisico's op te sporen en te voorkomen, zodat werknemers gezond en productief kunnen blijven werken. Het kan ook helpen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het ziekteverzuim te verminderen.

Een PMO kan een werkgever tussen de 100 en 300 euro per werknemer kosten, afhankelijk van de omvang van het onderzoek en de gebruikte tests. Dit lijkt misschien veel, maar een PMO kan de werkgever op de lange termijn veel kosten besparen.

Een PMO kan namelijk gezondheidsproblemen en ziekteverzuim vroegtijdig opsporen, waardoor de werkgever tijdig maatregelen kan nemen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de werkgever aanpassingen doet aan de werkplek of werktijden, zodat werknemers minder belast worden en gezonder kunnen werken. Hierdoor kan het aantal ziekmeldingen afnemen en kan de werkgever kosten besparen op vervanging en verzuimbegeleiding.

Bovendien kan een PMO helpen om de productiviteit en het werkplezier van werknemers te verhogen. Door gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, kunnen werknemers beter functioneren en meer betrokken zijn bij hun werk. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en een lager verloop van werknemers.

Zoals eerder vermeld kost het PMO tussen de 100 en 300 euro per medewerker. Afgezet tegen de gezondheids- en productiviteitsrisico's kan gesteld worden dat dit bedrag de moeite waard is. Grote bedrijven van enkele duizenden medewerkers moeten hoe dan ook nog steeds diep in de buidel tasten. Het goede nieuws is dat we hier binnenkort verandering in gaan brengen. Een PMO dat (deels) online afgenomen wordt, zónder tussenkomst van een fysiek persoon (bijvoorbeeld bedrijfsarts). Het zelfde resultaat, en misschien zelfs iets meer, tegen beduidend lagere kosten.

Hou de site van OnlineVerzuimtrainingen.nl in de gaten of meld je op de contactpagina als je hier meer over wilt weten!


Reactie plaatsen