Het belang van het kennen van je eigen en elkaars werkvoorkeursstijlen bij hybride werken
Het belang van het kennen van je eigen en elkaars werkvoorkeursstijlen bij hybride werken
24 maart 2023 
1 min. leestijd

Het belang van het kennen van je eigen en elkaars werkvoorkeursstijlen bij hybride werken

Met de opkomst van hybride (samen)werken is het niet alleen belangrijk om de technologie op orde te hebben en aan arbo-richtlijnen te voldoen. Ook wil je graag inzicht hebben in de werkvoorkeursstijlen van teamleden. 

Huh, werkvoorkeursstijlen, is dat iets nieuws? Werkvoorkeursstijlen zijn de manieren waarop mensen het liefst werken en communiceren. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat verschillen in persoonlijke stijlen een oorzaak zijn voor onderlinge spanningen binnen organisaties. Door voorkeursstijlen te begrijpen en te respecteren, kan de samenwerking binnen het team verbeteren en kunnen psychosociale arbeidsbelasting en spanning en stress worden verminderd (Kossek & Lautsch).

Het begrijpen van werkvoorkeursstijlen is belangrijk omdat het kan helpen bij een effectieve manier van communiceren en samenwerken. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld behoefte aan veel structuur en duidelijke deadlines, terwijl anderen meer flexibiliteit nodig hebben om optimaal te functioneren. De eerste groep raakt snel geïrriteerd als ze gestoord worden of wanneer er onverwacht van werkplek veranderd moet worden. De tweede groep daarentegen houdt daarvan en wisselt van nature veel meer af, ook tussen werk en privé. Door deze verschillen te begrijpen en te respecteren, kan het team beter samenwerken en de productiviteit verhogen.

Een voordeel bij het begrijpen van werkvoorkeursstijlen is dat het psychosociale arbeidsbelasting en onderlinge spanningen vermindert. Werknemers kunnen stress ervaren als ze het gevoel hebben dat hun stijl niet wordt gerespecteerd of als er onduidelijkheid bestaat over de verwachtingen. Door de werkvoorkeursstijlen van elkaar te begrijpen en daar rekening mee te houden, kan het team beter samenwerken en kan psychosociale arbeidsbelasting worden verminderd.

Om werkvoorkeursstijlen op een leuke manier in kaart te brengen heeft OnlineVerzuimtrainingen een interactieve online scan laten ontwikkelen. Deze scan is gebaseerd op de theorieën van Kossek en Lautsch en zijn met hulp van Erasmus universiteit Rotterdam (prof. dr. Laura den Dulk) en Radboud Universiteit (dr. Yannick Griep, e.a.) vertaald naar een toegankelijke interactieve videotool en gespreksstarter. Het gebruik van deze scan helpt niet alleen om individuele voorkeursstijlen in kaart te brengen, het is ook een goede manier om het gesprek erover met elkaar aan te gaan. Het uiteindelijke doel is een beter onderling begrip en betere werkafspraken, zodat stress en (kosten van) ziekteverzuim voorkomen kunnen worden.

Wil je een goede, leuke én leerzame gespreksstarter? Al dan niet met begeleiding van een extern expert van Vitalmindz? Bekijk ons aanbod of haal je gratis proefversie op!

Reactie plaatsen