Werkdruk en hybride werken: de impact op ziekteverzuim en kosten voor werkgevers
23 maart 2023 
1 min. leestijd

Werkdruk en hybride werken: de impact op ziekteverzuim en kosten voor werkgevers

Werkdruk is een toenemend probleem. Een te hoge werkdruk kan leiden tot stress, vermoeidheid, burn-out en zelfs ziekteverzuim. Met de komst van hybride werken is de werkdruk voor veel kantoorpersoneel toegenomen, terwijl je misschien anders zou verwachten (zelf je tijd en werkplek indelen is toch juist relaxt?). In deze blog bespreken we de relatie tussen werkdruk onder kantoorpersoneel, hybride werken, ziekteverzuim en de kosten van verzuim voor de werkgever.

Hybride werken en werkdruk

Hybride werken is inmiddels een tweede natuur geworden; velen werken zowel thuis als op kantoor. Hoewel hybride werken voordelen biedt zoals meer flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privéleven, kan het ook leiden tot een hogere werkdruk. Bij hybride werken moeten medewerkers namelijk hun eigen planning en structuur creëren, wat kan leiden tot een gevoel van altijd 'aan' staan. Bovendien krijgen ze te maken met de levens en agenda's van anderen. In de coronatijd hebben we gezien dat het werken en leven met meerdere huisgenoten 'op dezelfde vierkante meter' niet altijd even prettig is.

Een hoge werkdruk kan leiden tot stress en overbelasting, wat op zijn beurt kan leiden tot hoger ziekteverzuim. Aan werkgevers daarom de taak om ervoor te zorgen dat hun medewerkers niet overbelast raken en dat de werkdruk beheersbaar blijft.

Ziekteverzuim en kosten voor de werkgever

Als gevolg van een hoge werkdruk kunnen medewerkers zich ziek melden. Ziekteverzuim kan leiden tot hoge kosten voor werkgevers. Naast de directe kosten van het betalen van het loon van een zieke medewerker, zijn er ook indirecte kosten zoals de kosten van vervanging, verloren productiviteit en verminderde motivatie van de overgebleven medewerkers.

Om de kosten van verzuim te verminderen, kunnen werkgevers preventieve maatregelen nemen om ziekteverzuim te voorkomen. Veel zorgverzekeraars bieden hiervoor programma's aan, zo ook Zilveren Kruis. Denk hierbij aan advies over gezonde werkplekken, maar ook het omgaan met werkdruk en voorkomen van ongezonde stress, het stimuleren van een gezonde levensstijl (vitaliteit) en het creëren van een positieve werksfeer en -cultuur.

Conclusie

Een hoge werkdruk onder kantoorpersoneel kan leiden tot grote prestaties en productiviteit (zie ook: Schaufeli en het JDR-model). Echter, een té hoge werkdruk en daar niet mee kunnen omgaan kan leiden tot ziekteverzuim en hoge kosten voor de werkgever. Hybride werken kan de werkdruk en PSA (psychosociale arbeidsbelasting) verhogen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op ziekteverzuim. 

Het is daarom van cruciaal belang dat werkgevers ervoor zorgen dat de werkdruk beheersbaar blijft, dat medewerkers ermee leren omgaan en dat er preventieve maatregelen worden genomen om verzuim te voorkomen. Zo kan hybride werken voordelen bieden voor werkgevers en werknemers, terwijl de gezondheid en het welzijn van het personeel worden beschermd.

Tips

Kijk eens naar de interactieve trainingen over werkdruk en hybride werken. Beide zijn ontwikkeld in samenwerking met Zilveren Kruis en kunnen door de verzekeraar vergoed worden. De inhoudelijke kennis is afkomstig van Universiteit Utrecht (Schaufeli), Vitalmindz, Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit en PostNL.

Reactie plaatsen