Zomervakantie is als elastiek: goed voor persoonlijke productiviteit en het voorkomen van verzuim
Zomervakantie is als elastiek: goed voor persoonlijke productiviteit en het voorkomen van verzuim
08 augustus 2023 
2 min. leestijd

Zomervakantie is als elastiek: goed voor persoonlijke productiviteit en het voorkomen van verzuim

Denk eens aan een elastiekje. Als het continu wordt uitgerekt zonder de kans te krijgen terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm, zal het uiteindelijk breken. Mensen zijn als dat elastiekje. Zonder de kans om te ontspannen en te herstellen, worden ze overbelast en verliezen ze hun elasticiteit - hun vermogen om te buigen, zich aan te passen en effectief te functioneren. Vakantie is de periode waarin dat elastiekje terugkeert naar zijn natuurlijke vorm, klaar om opnieuw uitgerekt te worden als het nodig is.

In een steeds sneller evoluerende wereld waarin technologie en globalisering de norm zijn, wordt het welzijn van werknemers steeds belangrijker. (Zomer)vakantie kan hierin een cruciale rol spelen. Maar hoe verhoudt de vakantie zich tot vitaliteit en productiviteit binnen organisaties? Let's find out!


Cultuur van Vakanties in West-Europa en Nederland

In West-Europa, met Nederland als typerend voorbeeld, is vakantie diep verankerd in onze cultuur. De jaarlijkse zomervakantie is een traditie die wordt gekenmerkt door minstens twee weken naar het buitenland, kamperen en quality time met familie. Voor velen staat deze periode synoniem voor ontspanning, het opladen van de batterij en het verbreken van de dagelijkse sleur.

In Nederland, waar de werkcultuur vaak als direct en efficiënt wordt beschouwd, wordt het belang van vakantie erkend. Werknemers in Nederland hebben recht op een minimum aantal vakantiedagen, wat vaak wordt aangevuld met extra dagen afhankelijk van de specifieke arbeidsvoorwaarden.


Het denken over vakantie verandert

In de afgelopen vijftig jaar hebben we een duidelijke ontwikkelingr gezien in hoe er over vakantie wordt gedacht. Vakantie werd oorspronkelijk gezien als een luxe, een beloning voor hard werken. Maar in de loop der jaren is die perceptie verschoven. Vakantie wordt nu gezien als een essentieel onderdeel van een gezond en gebalanceerd leven. Dit is niet alleen een sociaal-culturele verschuiving geweest, maar ook een gevolg van wetenschappelijk onderzoek dat de voordelen van vakantie op zowel fysiek als mentaal welzijn heeft aangetoond.

Uit diverse studies blijkt dat vakantie directe voordelen biedt voor werknemers en organisaties:

-Productiviteit: werknemers die regelmatig vakanties nemen, tonen vaak een hogere productiviteit na terugkomst, omdat ze verfrist en opgeladen zijn.

-Ziekteverzuim: er is een duidelijk verband tussen vakantie en verminderd ziekteverzuim. Mensen die regelmatig de tijd nemen om te ontspannen, lopen minder risico op stressgerelateerde ziekten.

-Mentale gezondheid: vakantie kan burn-outs verminderen. Werknemers die geen vakantie nemen, hebben een aanzienlijk hoger risico op burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen.

Niet alleen is de vrije periode een luxe of een beloning; het is een noodzaak. Voor organisaties die streven naar maximale productiviteit en het welzijn van hun werknemers, is het erkennen van het belang van vakantie cruciaal. In een wereld die constant in beweging is, is het soms het stilstaan dat ons vooruit helpt. 

Overigens hoeven we hiervoor niet te wachten tot de reguliere vakanties. Mini-vakanties van een paar dagen of zelfs van een paar uur (korte breaks) doen een mens goed. Bekijk ook eens hoe wij dat graag doen, we hebben zelfs intern een term voor deze breaks: 'functioneel lanterfanten'.