Overgangsklachten: meer dan opvliegers en stemmingswisselingen.
Overgangsklachten: meer dan opvliegers en stemmingswisselingen. Oorzaak van verborgen verzuim.
19 april 2023 
1 min. leestijd

Overgangsklachten: meer dan opvliegers en stemmingswisselingen. Oorzaak van verborgen verzuim.

Overgangsklachten zijn een veelvoorkomend probleem onder vrouwen. Echter, het is lastig om precies te zeggen hoeveel verzuim hierdoor veroorzaakt wordt. Niet voor niets wordt er gesproken van 'verborgen verzuim'. Vrouwen melden namelijk vaak andere klachten, zoals een depressie of burn-out.

Het verzuim onder vrouwelijke werknemers is hoger dan onder mannen. Er zijn verschillende redenen voor, zoals de verantwoordelijkheid voor - nog steeds - huishoudelijke taken en kinderen of mantelzorg, werken in sectoren met een hoge werkdruk zoals zorg en onderwijs en minder leidinggevende posities onder vrouwen. 

Het is niet altijd mogelijk om minder te werken of zelfs helemaal te stoppen met werken vanwege overgangsklachten. Daarnaast kan de diagnose van overgangsklachten verward worden met die van burn-out, wat voor verkeerde behandelingen en langdurig verzuim kan zorgen. Het is daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of klachten gerelateerd zijn aan de overgang voordat een diagnose van burn-out wordt gesteld. Bij behandeling van overgangsklachten moet niet alleen naar de overgang zelf gekeken worden, maar ook naar andere factoren die het leven van een vrouw beïnvloeden.

Gelukkig zijn er verschillende interventies die kunnen helpen bij het verminderen van overgangsklachten, zoals hormoontherapie, voedingssupplementen, gezonde voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap en stressvermindering. Ook ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Het aanpassen van werkzaamheden kan ook helpen. Het is echter wel belangrijk dat de overgang binnen organisaties bespreekbaar gemaakt wordt. Nog steeds hangt er een sfeer van taboe omheen, niet alleen voor vrouwen (al dan niet in de overgangsleeftijd), maar vooral ook bij (jonge) mannelijke leidinggevenden. In onze training over de overgang wordt inzicht gegeven in deze levensfase van de vrouw en hoe daarmee om te gaan.

De boodschap is duidelijk: overgangsklachten kunnen leiden tot verzuim onder vrouwen, maar gelukkig zijn er interventies mogelijk om deze klachten te verminderen en de balans tussen werk en privé te herstellen. Het is daarom belangrijk om overgangsklachten serieus te nemen en bespreekbaar te maken, zodat vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 niet onnodig in het ziekteverzuim terecht komen.

Reactie plaatsen