Energiebalans, werkstress, boswandelen en functioneel lanterfanten
Energiebalans, werkstress, boswandelen en functioneel lanterfanten
11 april 2023 
1 min. leestijd

Energiebalans, werkstress, boswandelen en functioneel lanterfanten

Anno 2023 is het gemakkelijk om vast te lopen in de dagelijkse sleur van werk en verplichtingen. We zijn vaak zo gefocust op het bereiken van onze doelen en het afwerken van onze taken dat we vergeten om tijd te nemen voor onszelf. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om je energie te balanceren, zodat je stress kunt voorkomen en jezelf gezond kunt houden.

Een van de beste manieren om je energie te balanceren is door regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Dit kan moeilijk zijn als je het gevoel hebt dat je constant onder druk staat om productief te zijn, maar het nemen van pauzes kan je uiteindelijk helpen om beter te presteren. Wanneer je regelmatig pauzes neemt, geef je jezelf de tijd om te ontspannen en je gedachten te ordenen, waardoor je daarna weer gefocust en productiever kunt zijn.

Een andere manier om je energie te balanceren? Zoek de natuur op! Door tijd door te brengen in de natuur maak je jezelf los van stress en ga je een gevoel van rust en kalmte vinden. Een wandeling in een bos, het park of het strand kan je helpen om je lichaam te ontspannen en je hoofd leeg te maken.

Onze favoriet ten slotte is ‘functioneel lanterfanten’; een geweldige manier om je energie te balanceren. Ga eens ‘gewoon’ een stukje lopen, fietsen of desnoods autorijden, her en der een praatje maken of wat hangen en naar buiten staren. Klinkt saai en suf? Is het ook, maar oh zo prettig. En onbewust zijn je hersenen informatie aan het ordenen. Onze beste ideeën krijgen we nadat we 'gelanterfant' hebben. 

In essentie gaat het erom dat je de tijd neemt om te ontspannen en nieuwe energie op te doen, zodat je beter kunt functioneren in je dagelijkse leven. Of je nu kiest voor het nemen van pauzes tijdens het werk, het zoeken van de natuur op, het beoefenen van een nieuwe activiteit of het simpelweg genieten van de tijd die vanzelf verstrijkt, doe het. Balanceren van je energie is essentieel om een gezond en gelukkig leven te leiden.

Niet genoeg aan pauzes, de natuur of functioneel lanterfanten? Dat kan. Verdiep je dan eens in het Job Demands & Resources Model (JDR-model), een manier om werkdruk de baas te worden en stress te voorkomen! Kijk voor de training op deze pagina

Reactie plaatsen